Koffiebar, Co-Workingspace & woning - Gent
2023 - Antonius Triestlaan 69; Gent
Bij deze opdracht kregen we een pand gelegen aan de ring van Gent. Het was een voormalige garage uit de jaren 50. Het was de bedoeling om het pand om te toveren tot koffiebar + Co - Working space + woning van de uitbaters. De docenten wouden ons leren omgaan met duurzaamheid, ze wouden voorkomen dat we al de bestaande muren van het volledige pand direct gingen afbreken, we moesten nadenken over hoe we de ruimtes goed konden indelen, welke muren er weg konden en welke zeker moesten blijven staan.
Ook hadden ze graag dat we enkele bestaande materialen zouden hergebruiken en de jaren 50 sfeer in het gebouw zouden behouden. In mijn ontwerp is dat in het co - working gedeelte (eerste verdieping) tamelijk goed gelukt. Deze opdracht was best wel een uitdaging, we kwamen voor veel nieuwe en gecompliceerde situaties terecht waar we goed moesten nadenken en waar ik veel door heb bijgeleerd.
Verdieping 0 - De koffiebar
Voor het verdiep van de koffiebar ben ik even uit mijn comfortzone gegaan. Ik was tijdens het ontwerp aan het denken, wat is voor mij een ideale plek om koffie te gaan drinken? Voor mij is dat een plek die vrolijkheid moet uitstralen maar ook een plek waar je rustig kan zitten en genieten van een koffie.
De materialen in de koffiebar zijn een referentie naar de bestaande tegeltjes op het eerst verdiep (volgende pagina wordt dit duidelijker). Ik wou de mensen laten zien dat de bestaande tegeltjes, die apart niet zo aantrekkelijk zijn, wel een mooi totaalbeeld kunnen geven als je ze combineert met de juiste kleuren en materialen. De bar moest een opvallende, atypische vorm hebben, daarom heb ik gekozen om met een boog te werken. Deze boog heb ik terug gebracht in een aantal andere elementen zoals de lange blauwe tafel (dit kan je duidelijk terugvinden op de plannen onderaan), deze gaat mee in de bocht die ook in de muur verwerkt is
Qua materiaalgebruik kunt u op de renders zien dat ik gekozen heb om het plafond en de muren in eenzelfde neutraal materiaal te steken. Dit materiaal heet beton ciré, het is een ideaal materiaal om een betonlook te creëren door een pasta uit te smeren op de plaats waar je het wilt. Met een neutrale basis kon ik in mijn details kleur steken.

Verdieping 1 - De co-working space
Het ontwerpen van de Co - Working space vond ik persoonlijk het leukste. Ik heb opnieuw gekozen om de organische elementen van de verdieping eronder terug te brengen.
Het belangrijkste standpunt van deze verdieping is, dat ik in de gesloten bureaus de tegels die in het authentieke gebouw lagen, heb laten liggen. Dit was een moeilijke beslissing want in het begin vond ik deze spuuglelijk. Na een lange tijd denken ben ik tot de conclusie gekomen dat je aan de hand van het juiste gebruik van bepaalde details, de ruimte in zijn geheel best interessant kan maken.
De tegels die er lagen waren in de ene ruimte rood met enkele donker rode, gele, en licht blauwe tegeltjes tussen. In de andere ruimte waren de tegels blauw met enkele rode, gele en licht blauwe tegeltjes tussen.
Ik heb in de rode ruimte de gordijnen en het kader van de ramen in het donker rood gestoken met bedoeling om te refereren naar de enkele kleine donker rode tegeltjes. In de blauwe ruimte heb ik de gordijnen en het kader van de ramen in het lichtblauw gedaan, dit opnieuw om te refereren naar de enkele licht blauwe tegeltjes in de donker blauwe vloer.
Daarna heb ik over het volledige verdiep de stoelen in het geel gestoken, dit als referentie naar de kleine gele tegeltjes die in beide gekleurde ruimtes aanwezig zijn. De muren, het plafond en de vloer heb ik opnieuw in hetzelfde neutraal materiaal als in de koffiebar gestoken, dit heb ik bewust gedaan om de lijn door te trekken over het volledige gebouw.

Verdieping 2 - De woning van de uitbaters + ontspanning co-working
De laatste en meest uitdagende verdieping is de woning van de uitbaters van het gebouw en de ontspanningsruimte voor de werknemers in de co-working space.
Het uitdagende aan deze ruimte was het schuine dak, dat is iets waar ik nog nooit had mee gewerkt, maar wel veel uit geleerd heb. De ontspanningsruimte is een ruimte waar de werknemers tot rust kunnen komen, even kunnen babbelen, relaxen of gewoon doorwerken maar dan niet aan hun bureau. Ik heb er expres voor gekozen om het zo eenvoudig mogelijk te maken, opnieuw met de gedachte, wat voor ontspanningsruimte zou ik willen moest ik een werknemer zijn? Voor mij zou het belangrijk zijn om op het gemak te kunnen babbelen met collega's, een spel te spelen, een boek te lezen, etc.
Qua materiaalgebruik ziet u opnieuw de beton ciré terugkomen, dit is een bewuste keuze om dit door te trekken door het volledige gebouw om er een rode draad te creëren. In de uitbaterswoning kan u dit opnieuw zien terugkomen, dit gaat echt van vloer tot muur tot plafond.
De docenten hadden een standpunt dat de uitbaters direct naar de co-working space konden gaan zonder een andere ingang te moeten nemen. Het was de bedoeling dat ze van verdieping 0 naar verdieping 1 en 2 konden gaan zonder een andere ingang te moeten nemen maar ook dat ze voldoende privacy hadden. Stel u voor je komt thuis na een slechte dag, en je ziet er wat sip uit. Dan zou je liever direct naar je studio willen gaan met de nodige privacy en wil je niet dat iedere werknemer je ziet lopen.
In de woning van de eigenaars ziet u mijn stijl als ik in mijn comfortzone blijf. Deze is redelijk neutraal maar toch stijlvol. Opnieuw heb ik dit gedeelte van het gebouw ingericht met de gedacht hoe ik het graag zou willen. Dit is rustgevend, stijlvol en neutraal.















